Ölprovning

Öl är egentligen inte så komplicerat. Vanligen består det av endast fyra olika ingredienser. Men av dessa fyra kan bryggaren skapa ett oändligt antal olika tolkningar och varianter och det är då det blir lite mer komplicerat.

Varför smakar det som det gör? Varför blev ölet ljust eller mörkt? Humlebeskt eller maltsött? Ska det verkligen vara skumkrona på ölet? Och varför är det ibland grumligt?

Frågorna är många. Under en ölprovning, som tar ungefär två timmar i anspråk, hinner vi med det väsentligaste. Vi reder ut ölets historik, förklarar hur det tillverkas, ger råd om hur man på bästa sätt väljer, förvarar och njuter av sina öl. Och självklart provar vi några av de allra bästa ölen.

Vi är emellertid angelägna om att komma ifrån begreppet "En stor stark" och visa våra deltagare att det minsann är skillnad på öl och öl. Därför innehåller våra provningar en mångfald av färger, dofter, smaker och upplevelser. Det vi kallar Ölskola är vårt populäraste tema.

Och för dig som redan kan åtskilligt om öl erbjuder vi fördjupningsprovningar, där tonvikten läggs på just det deltagarna själva vill veta mer om. Våra IPA-provningar har blivit mycket populära. När hösten närmar sig gör vi Oktoberfest-provningar, i december dyker det upp julölsprovningar, på sommaren kan det stå Gräsklipparöl på schemat. Vi varierar oss med Ekologiskt öl, Svensk öl, Veteöl, Belgisk öl, Tysk öl, Extra starkt öl, Brittisk öl, Vanlig hederlig bärs, Amerikansk öl, Överjäst öl, Stockholmsöl, Bayersk öl…. Vi jobbar med många teman!