Whiskyprovning

Precis som öl är whisky egentligen okomplicerat. Få ingredienser och oftast med det gyllene kornet som bas. I grund och botten har whiskyfabrikören gjort ett öl som sedan destillerats. Våra dagars whisky balanserar snyggt mellan traditionellt ålderdomligt hantverk och modern teknologi. Och det blir oftast omtumlande bra!

Vi gör gärna provningar som uppehåller sig kring mer än bara Skottland. Därför har det vi kallar Whiskyskola blivit ett populärt tema. Amerikansk whiskey, japansk whisky, irländsk och även svensk whisky kan då ingå i provningen. Att det finns riktigt kvalitativ indisk, fransk och taiwanesisk whisky har nog de flesta inte riktigt uppfattat. Ibland är sådant också med på våra provningar.

Men det är klart – Skottland producerar mycket så givetvis ges skotsk whisky stort utrymme i våra provningar. Det vi kallar Skottland runt är en whiskyresa i de olika regionerna i Skottland med en presentation av den mångfald som fler än 100 destillerier uppvisar

Syftet med provningarna är att visa upp den mångfald och skönhet som döljer sig i begreppet whisky, hellre än att påvisa att det ena är bättre eller sämre än det andra. Det finns en anledning till att skottar, irländare, japaner och amerikanare destillerar på ganska olika sätt och det är i den andan vi genomför provningar.

En whiskyprovning tar ca två timmar. Vi reder ut de olika begreppen i whiskyvärlden, tittar lite på historiken och går igenom allt det praktiska man behöver veta om denna ädla dryck. Varför uppstår just den smaken? Hur blev det så rökigt? Tillsammans nosar, vattnar och smuttar vi.